facebook_page_plugin

Nederlanders nauwelijks op de hoogte van nieuwe rechten privacywet AVG

blogimg7Vrijwel alle Nederlanders zijn op de hoogte van het bestaan van de nieuwe privacywet AVG, maar de meerderheid blijkt niet bekend met de rechten die de wet hen geeft.Dat blijkt uit onderzoek van advies- en accountantsbureau KPMG. Het bedrijf ondervroeg ruim duizend Nederlanders van verschillende leeftijden en opleidingsniveau's.

Met 98 procent is vrijwel iedere volwassen Nederlander bekend met de wet AVG, die op 25 mei in alle EU-landen van kracht werd. Daarbij zegt 80 procent van de ondervraagden volledig op de hoogte te zijn van de AVG, 18 procent heeft er weleens van gehoord.

Van de 80 procent van de Nederlanders die zegt goed op de hoogte te zijn van de wet, blijkt 60 procent echter niet te weten welke nieuwe rechten zij door de AVG hebben.

De wet stelt niet alleen meer eisen aan bedrijven bij de opslag, verwerking en bescherming van persoonsgegevens, maar laat burgers ook meer eisen stellen. Zo kunnen burgers bedrijven nu inzicht vragen in hun eigen persoonsgegevens, en moeten bedrijven die gegevens op verzoek van de burger verwijderen.

 

5 procent Nederlanders verwijderde Facebook-account

Minder dan de helft van de onderzochte Nederlanders heeft behoefte om gebruik te maken van die rechten en bedrijven te vragen hun gegevens te verwijderen. Nederlanders die hun gegevens wel willen laten verwijderen, willen dat vooral van Facebook en Twitter.

Ruim 30 procent van de Nederlanders zegt gebruik te willen maken van zijn recht om vergeten te worden door sociale media. Volgens KPMG heeft overigens 5 procent van de Nederlanders zijn Facebook-account opgezegd na het dataschandaal met Cambridge Analytica. Het is niet duidelijk hoeveel mensen dat daadwerkelijk zijn.

Van de Nederlanders maakt 50 procent zich zorgen over mogelijk misbruik van hun persoonsgegevens door organisaties, maar 44 procent weet niet welke organisaties persoonsgegevens in bezit hebben.

Zo'n 28 procent van de ondervraagden geeft aan er geen problemen mee te hebben om persoonsgegevens met organisaties te delen als het hen iets oplevert. Daarnaast wil 41 procent van de mensen best informatie delen als het gemak oplevert.

 

Nederlanders doen weinig met eigen rechten

Bijna 70 procent van de Nederlanders vindt privacy "zeer belangrijk" en wil meer controle op het internet. Toch zou minder dan de helft browsercookies wissen. Minder dan 40 procent onderneemt actie om informatie minder zichtbaar te maken op sociale media.

Ook worden wachtwoorden en gebruikersnamen op websites door minder dan 40 procent van de Nederlanders regelmatig gewijzigd. KPMG stelt dat 18 procent de privacyregels van een website doorleest. Zo'n 11 procent leest de cookiemeldingen.

 

Bron:nu.nl

Gelezen: 272 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laptops krijgen knop tegen gluurders https://t.co/3GwO8X4WXZ


Webhosting en webdesigning voor u! Optimalisatie van uw website behoort tot de mogelijkheden.

Sales2you kan u helpen ervoor te zorgen dat uw bedrijf optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden door het maximaliseren van uw online effectiviteit met professionele en effectieve web design. We houden ons aan web standaarden en passen de nieuwste technologieën toe om het bereik en effectiviteit te waarborgen.

Onze blog

Toezichthouder krijgt twintigduizend klachten in eerste jaar privacywet

Toezichthouder krijgt twi...

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft van 1 ja...

Hackers kregen toegang tot mailaccounts Outlook en Hotmail

Hackers kregen toegang to...

Hackers zijn erin geslaagd om toegang te krijgen...

Gegevens 49.000 mensen op straat door datalek makelaar Altijd Wonen

Gegevens 49.000 mensen op...

Privégegevens van 49.000 klanten van huurmakelaar...

Nederlanders nauwelijks op de hoogte van nieuwe rechten privacywet AVG

Nederlanders nauwelijks o...

Vrijwel alle Nederlanders zijn op de hoogte van he...

Chinese hackers achter cyberaanval op vliegtuigbouwer Airbus

Chinese hackers achter cy...

Een groep hackers uit China zou verantwoordelijk z...

Nieuwe gijzelsoftware Anatova maakt slachtoffers in Nederland

Nieuwe gijzelsoftware Ana...

Er gaat nieuwe gijzelsoftware met de naam Anatova...

Onze Projecten

Bel mij terug!

Deze site maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.

Als u de browserinstellingen niet wijzigt, gaat u ermee akkoord. Lees meer

Akkoord

Sales2You maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden, om het mogelijk te maken content via social media te delen, om informatie te verzamelen over uw voorkeuren en de informatie toe te voegen aan uw klantprofiel en om de inhoud van haar websites en advertenties af te stemmen op uw voorkeur. Cookies kunnen ook geplaatst en gebruikt worden door derden, zoals advertentienetwerken, adverteerders en technologiepartners. Meer informatie over het cookiegebruik op de Sales2You, waaronder de specifieke cookies, doeleinden en bewaartermijnen vindt u hier.
Door op "Akkoord" te klikken, gaat u akkoord met de plaatsing en gebruik van alle cookies en vergelijkbare technieken via Sales2You door derden. Ook gaat u dan akkoord met de verwerking van de (persoons)gegevens die met behulp van cookies kunnen worden verzameld en verwerkt voor de onder genoemde doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de toepasselijke privacyverklaring van Sales2You respectievelijk van deze derden.